Poomsae

Poomsae is de Koreaanse naam voor stijlvorm. Het wordt gezien als een schijngevecht tegen een of meerdere tegenstanders. Hierin komen alle arm- en beentechnieken van het Taekwondo voor. Ook worden er een aantal verdediging- en aanvalstechnieken in een vaste volgorde achter elkaar uitgevoerd.

Bij een Poomsae is het de bedoeling dat de technieken zo goed en krachtig mogelijk uitgevoerd worden. Je vecht eigenlijk tegen denkbeeldige tegenstanders. Als je een Poomsae vaak genoeg geoefend hebt en de achter elkaar gevormde technieken voldoende beheerst, ben je nog lang niet klaar. We hebben 17 stijlvormen waarvan 8 Taegeuks en 9 poomsae’s. Om deze stijlvormen perfect onder de knie te krijgen (wat verboden is bij taekwondo) zijn tientallen jaren van training nodig.

Voor elk examen moet men een nieuwe stijlvorm kennen. Dit wil zeggen dat je om een bepaalde band te halen een of meerdere (verplichte) stijlvormen moet lopen. De poomsae’s zijn stijlvormen vanaf de zwarte band. Over het algemeen heeft elke Poomsae ook zijn eigen betekenis. De Poomsae’s worden gezien als de traditionele kant van het Taekwondo. Vroeger waren er nog geen wedstrijden zoals wij die nu kennen. Ook had men toen nog geen beschermers. Het vechten tegen elkaar was daarom ook een stuk gevaarlijker. Om toch te kunnen oefenen heeft men het schijngevecht bedacht, de zogenoemde Poomsae. Als je een Poomsae voor de eerste keer loopt kan het dan wel eens voorkomen dat je niet meteen begrijpt wat er met een bepaalde beweging bedoeld wordt. Dit komt omdat de technieken die gebruikt worden binnen de Poomsae’s soms wel eeuwen oud kunnen zijn. Een aantal bewegingen hebben een symbolische betekenis