Taekwondo op 1M²

Voor veel van ons geldt dat de kans dat je een wedstrijdvloer in je woonkamer kunt leggen erg klein is. Toch wil je je poomsae ook wel eens thuis lopen. Het is immers​​ belangrijk om je techniek te blijven oefenen, welke graad je ook hebt. Mijn hansonnal makki voelt nog steeds voor verbetering vatbaar. Mijn yeop chagi ook. Maar ik woon klein. Dus heb ik een aantal manieren bedacht om op één vierkante meter mijn poomsaes te lopen. Wil je weten hoe je dat voor elkaar krijgt?

De beste manier om je techniek goed te onderhouden is je poomsees bijhouden. Maar hoe loop je poomsee op je zolderkamer? Precies. Daar heb ik eens goed over nagedacht. Hieronder vind je 5 manieren om op​​ één vierkante meter al je poomsees te trainen!

1) Don’t move an inch. Heel simpel: in plaats van werkelijk om te stappen, stap je gewoon op je plek. Je doet alles, maar dan op die ene plek. Easy poomsee.

2) Hands Only. Ga in Joochoom Seogi staan en doe alleen de handtechnieken. Klinkt makkelijk, maar is een beoefening op zich. Als dat goed gaat, voeg je alle overige handbewegingen toe: waar zijn je handen als je Apchagi maakt? Yeopchagi? Dollyo?

3) Legs Only. Wat je met alle handtechnieken kunt, kun je ook​​ met alle beentechnieken. Op de plek maak je alle standen. En als dat goed gaat, voeg je alle overige beentechnieken toe, zoals de trappen.

4) Sit down and Relax. Pardon? Ja, zittend. Je gaat zitten en ‘loopt’ de poomsee in je hoofd. Voel elke beweging! Een​​ onderzoek van de Universiteit van Manchester wijst uit dat je óók je spieren traint als je aan bewegen denkt. En hoe specifieker, hoe beter het werkt. Try it!

5) Talk me through it. Deze variant kun je op alle bovenstaande vier loslaten. Je doet niet alleen de techniek, maar je noemt ook de benaming van de techniek. Eerst in Nederlands, dan in het Koreaans. Als dat goed gaat benoem je ook je bewegingen, alsof je het een blind iemand uitlegt: “Ik stap met mijn linkerbeen uit naar links, en hef mijn linkervuist op naar mijn rechterschouder.” (Welke poomsae is dit?) Je kunt dit zo uitgebreid maken als je wilt. Je leert je helemaal scheel over alle momenten waarop je nog helemaal niet zo goed weet wat je met al je ledematen doet. Aanrader!