Praktijk

Een Taekwondo wedstrijd is een spannend schouwspel van wervelende aanvallen, spectaculaire ontwijkmanoeuvres en tegenaanvallen die elkaar in een snel tempo opvolgen.

Om aan een wedstrijd te kunnen deelnemen is een goede techniekbeheersing onontbeerlijk. Tijdens de wedstrijdtrainingen wordt ook veel aandacht besteed aan de technieken maar ook aan het bewegingspatroon van de voeten.

Iedereen kan deelnemen aan de wedstrijden, omdat de deelnemers worden ingedeeld op leeftijd, graduatie en gewicht. Dus je komt altijd tegen een gelijke tegenstander.

Regels bij Sparring
Bij een wedstrijd Sparring moet binnen drie ronden van elk twee minuten zoveel mogelijk punten gescoord worden. Een aanval met de voet gericht op pantser of hoofd van de tegenstander levert punten op. Een aanval met de vuist is alleen op het pantser toegestaan en KAN een punt opleveren. Aanvallen, gericht op het achterhoofd, nek, rug of onder de navel zijn niet toegestaan. Jongeren tot 14 jaar mogen niet naar het hoofd aanvallen, mits ze in de A klasse vechten, dan is het vanaf 11 jaar toegestaan naar het hoofd te trappen.

Sparringwedstrijden zijn full-contact. Tijdens de wedstrijd zorgen de hoofdscheidsrechter en drie juryleden ervoor dat alles volgens de regels verloopt. Dankzij discipline, strakke regels en het dragen van de verplichte bescherming op armen, benen, hoofd en kruis blijven de blessures gering.